În Republica Moldova, programele de antreprenoriat și tehnologiile informaționale devin tot mai accesibile pentru tinerii ce vor să se aventureze în lumea startupurilor. Al doilea an consecutiv, în Moldova s-a desfășurat cea de-a doua ediție al unuia dintre cele mai provocatoare programe de accelerare din lume, Founder Institute Chisinau. Acest program a fost demarat în Silicon Valley și este prezent în peste 100 de orașe și 58 de țări ale lumii.

În luna noiembrie, ne-am propus să răscolim prin amintiri și lecții învățate cu absolvenții programului Founder Institute. Spargem gheața împreună cu Alexandr Iscenco, absolvent Founder Institute Chișinău și co-fondatorul ENVERACE. ENVERACE, de care la sigur ați mai auzit anterior, este o platformă de recrutare ce ajută companiile și specialiștii în domeniul protecției mediului să găsească resursele umane potrivite pentru a fi angajate în diferite companii de profil în industria energiei verzi. Mai pe lung despre începuturi, provocări și succese ale prezentului, în interviul de mai jos.

Am ales programul Founder Institute pentru că…

Pentru noi, fondatorii ENVERACE, și pentru mine personal, Founder Institute (FI) era o provocare de a testa ideea noastră de afacere și de a decide în final, dacă mergem mai departe cu această idee sau nu. Noi lucrăm cu conceptul de gamification, de aceea, participarea la FI a fost pentru noi ca un ”epic boss fight”, care a testat toate abilitățile noastră și ne-a pregătit să trecem la următorul nivel în evoluția ENVERACE.

Programele de accelerare sunt tot mai populare, iar acestea sunt o opțiune bună…

De a dezvolta un startup inovativ. Părerea mea personală, dacă ești un tânăr antreprenor, nu trebuie în mod obligatoriu să apelezi la un astfel de program, dar ar fi bine să consideri această oportunitate în parcursul antreprenorial. Doar că ar trebuie să fii atent(-ă) la ce program aplici, fiindcă acestea sunt foarte diferite. Chiar dacă un program promite mentori internaționali, investiții de mii de dolari și acces la o rețea globală de oameni de afaceri de top, în realitatea tot astea pot fi niște clișee de marketing, iar investițiile pot să aducă mult stres, efecte negative asupra sănătății fondatorilor și dependența de ceea ce spun investorii.

Cu toate asta, oricum cred că, merită de aplicat și de testat astfel de programe, fiindcă sunt multe șanse să-ți faci contacte utile, să ai parte de un mentor foarte bun, de un investor cu valori și viziune, care coincid cu cele a fondatorilor. Antreprenoriatul presupune nu numai  muncă asiduă, experimente, pivotare, dar și o doză zdravănă de noroc.

Cel mai util în cadrul a Founder Institute…

Erau întâlnirile cu grupul nostru de lucru și colegi de program. În timp ce mentorii programului veneau cu feedback dur și se întâmpla să ne descurajeze, colegii de program erau foarte receptivi în colaborare, ajutor și păreri, foarte utile în dezvoltarea ideii noastre de business. Cred că provocările programului au contribuit la consolidarea noastră. De aceea, chiar dacă pentru cineva poate suna naiv, eu încă cred că în lumea competitivă a startup-urilor mai există „insule” de colaborare și parteneriate de lungă durată bazate pe încredere și suport reciproc.

Cât de mult m-a pregătit programul pentru ceea ce a urmat…

La moment, e greu de răspuns la aceasta întrebare. Trebuie să treacă macar 6 luni de la finalizarea programului ca să putem vedea și evalua influența acestuia asupra succesul ideii noastre de business. Cel puțin, după Founder Institute, avem o listă de idei, concepte, contacte, pe care le putem integra în evoluția ENVERACE.

La nivel personal, am învățat o serie de lecții despre antreprenoriat, startupuri și etica în afaceri. De exemplu, nici un startup, nici un program de accelerare și nici un investor nu merită tradarea valorilor personale. Și uneori, aceasta te poate redirecționa de la calea originală, în schimb să-ți lase loc să creezi adevărată valoare în societate și mediu înconjurător.

De la MEGA la ENVERACE

La Founder Institute noi am venit cu ideea afacerii sociale MEGA, pe care am vrut s-o testăm și să vedem dacă o continuăm sau nu. Ideea originală era o platformă on-line cu elemente de gamification pentru getionarea proiectelor ecologice pentru organizații de mediu și companii cu proiecte de RCS. Ascultând feedback-ul mentorilor pe parcursul programului și încercând să readaptăm ideea, noi am deviat un pic de la conceptul inițial și am început să dezvoltăm un instrument pentru automatizarea pre-selecției și recrutării specialiștilor și cercetătorilor pentru posturi de muncă în domeniul ecologiei, mediului și Green Tech-ului. Așa s-a născut un nou startup – ENVERACE.

Trecând prin provocările FI, noi am reușit să dezvoltăm un MVP (produs minim viabil), un pre-selector semi-automatizat cu algoritme și scorul de contabilitate între candidat și job în spatele lui. Între timp, am obținut și primii susținători, parteneri și clienți. Și, desigur, participarea în program ne-a asigurat și mediatizarea startupului.

Dar numai după absolvirea Founder Institute noi am înțeles că MEGA și ENVERACE formează un ecosistem unic și numai împreună ei livrează valoarea pe care o doresc clienții noștrii  și rezolvă problema lor. În timp ce MEGA asigură crearea comunității globale de specialiști și cercetători în domeniul mediului și Green Tech-ului, și le educă prin rezolvarea problemelor reale în societate și mediu, ENVERACE conectează această comunitate de talente cu organizații și companii și găsește cei mai potriviți specialiști pentru pozițiile vacante ale acestor companii. Astfel, prin ecosistemul MEGA + ENVERACE noi asigurăm aprovizionare continuă a dezvoltării sustenabile și creșterea exponențială a pieții de Green Tech cu specialiști de top și cercetători în acest domeniu la nivel global.

Viața de după Founder Institute…

Acum noi dezvoltăm mai departe atât platforma educațională MEGA, cât și chatbotul ENVERACE pentru determinarea carierei în domeniul mediului și creșterea comunității de tineri specialiști. În același timp continuăm să facem fundraising, să obținem granturi și investiții. Desigur, noi suntem deschiși și pentru acceptarea membrilor noi în echipa noastră. La moment noi căutăm un developer, un designer și un social media manager. Persoanele interesate pot să ne contacteze prin website la www.enverace.com sau la info@enverace.com.

La Founder Institute am învățat să…

Multe! Am învățat să ascult părerile și feedback-ul mentorilor și investorilor, să filtrez multitudinea de informații, părerile subiective și să le selectez numei pe cele bune, care sunt relevante și ajută în evoluția startupului, mai ales de la cei care sunt interesați în succesul acestui startup.

Sfat pentru viitorii participanți Founder Institute:

Ascultați mentorii, învățați de la ei, dar nu le dați voie să vă îndepărteze de la calea inițială. MEGA succese în pornirile voastre spre crearea valorii în lume!

Graţie programului Founder Institute, la nivel global participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. Founder Institute are acces la o rețea globală de aproximativ 4 400 de mentori, cum ar fi – fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum – Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții. 

În Republica Moldova programul Founder Institute Chișinău a fost susținut de către partenerul general Dreamups – Orange Moldova, implementat cu susținerea financiară a proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) și Guvernul Suediei.