În Republica Moldova, programele de antreprenoriat și tehnologiile informaționale devin tot mai accesibile pentru tinerii ce vor să se aventureze în lumea startupurilor. Pentru al doilea an consecutiv, în Moldova s-a desfășurat unul dintre cele mai provocatoare programe de accelerare din lume, Founder Institute (FI). Acest program este originar din Silicon Valley și este prezent în peste 100 de orașe și 58 de țări ale lumii.

În luna noiembrie, am tot răscolit printre amintiri și lecții învățate cu absolvenții celei de-a doua ediții Founder Institute Chișinău. Interviurile anterioare le puteți citi într-un suflu aici, iar în ultimul interviu, discutăm despre provocări, ritmuri alerte de lucru, dar și „bonusurile” cu care vine la pachet Founder Institute, cu Iulian Gulea și Alexandru Burlacu, câștigătorii celei de-a doua ediții a programului FI Chișinău și fondatorii BookVoyager – platforma celor pasionați de cărți.

Printre multitudinea de noi oportunități dedicate tinerilor antreprenori, ce v-a făcut pe fiecare dintre voi să alegeți anume programul dat?

Iulian: Anul precedent simțeam că nu eram gata, însă în primăvara aceasta am decis să participăm cu echipa și am ales anume acest program, pentru că știam de programul Founder Institute de ceva timp înainte și îi cunoșteam pe organizatorii programului Founder Institute Chisinau, fapt care mi-a oferit încrederea că atât organizarea, cât și calitatea sesiunilor vor fi la un nivel înalt.

Alexandru: Am aflat pentru prima oară despre Founder Institute cu un an înainte de a mă înscrie. Am fost interesat din prima, dar la acel moment, am hotărât să pun accent pe universitate. Iar peste un an, Iulian mi-a propus să ne înregistrăm în calitate de co-fondatori. Așa cum acesta este unul dintre cele mai bune programe de pre-accelerare în lume, alegerea a fost evidentă.

Programele de accelerare sunt tot mai populare. De ce credeți că un tânăr antreprenor trebuie să apeleze la un astfel de program la început de cale?

Iulian: Tocmai din acest motiv sunt numite „ programe de accelerare,” pentru că ele te ajută să accelerezi în obținerea rezultatului dorit. Poți crea o afacere de succes și fără a participa la un astfel de program, dar în acest caz vei călca pe mai multe greble, dar și-ți va lua mai mult timp.

Pe lângă informația utilă pe care un antreprenor o primește într-un program de accelerare, acesta beneficiază și de contacte cu oameni din diferite țări și industrii, dar și feedback la ideea sa din diverse perspective.

Alexandru: Programele de acest tip, iți permit să accelerezi timpul. După părerea mea, în decursul a 3-4 luni faci un progres de un an, poate mai mult. Această viteză de fapt este crucială pentru ca un startup să aibă succes… sau să o dea în bară, să facă pivotare și să continue.

Ce v-a părut cel mai util în cadrul programului?

Iulian: Discuțiile și feedback-ul pe care îl primești de la antreprenori din diferite colțuri ale lumii despre ideea de startup la care am lucrat.

Alexandru:  Posibilitatea de a interacționa cu alți antreprenori, mentorii și sesizarea faptului că nu esti singur în acest voiaj.

Cât de mult credeți că v-a pregătit programul pentru ceea ce a urmat?

Iulian: În timpul programului am învățat atât lucruri noi, cât și mi-am confirmat anumite idei pe care le aveam înainte. În general, programul mi-a oferit o pregătire suficientă pentru a continua mai departe în același tempou dinamic în care ne-am obișnuit să lucrăm pe parcursul acestuia.

Alexandru:  Programul mi-a oferit un fundament solid în materia antreprenoriatului.

Cum v-a venit ideea de BookVoyager și ce ar trebui să cunoască fiecare despre startup-ul vostru?

Iulian:  Ideea a venit în timp ce am dezvoltat un instrument de analiză emoțională a unui text. În acel instrument încărcai un text și el îți vizualiza în mai multe diagrame emoțiile descrise în acel text. Inițial am câștigat cu această idee Startup Weekend din Praga în primăvara 2017, unde ideea de BookVoyager s-a cristalizat în forma în care am mers apoi cu ea la Founder Institute. De atunci încolo, BookVoyager a devenit un motor de recomandare a cărților în bază de conținut.

Să vă povestesc un pic cum funcționează. Spre exemplu, mie îmi place cartea lui Jules Verne „20.000 de leghe sub mări” și aș vrea să citesc o carte similară ca tipaj de personaje, gen literar și aspect emoțional. Cu ajutorul motorului nostru de căutare, poți selecta acest titlu și câteva criterii în baza cărora se va face căutarea recomandărilor.

Idei de îmbunătățire sunt multe, la fel precum și provocări. Deși mentorilor le-a plăcut ideea noastră, una din provocările de bază era modelul de monetizare și obținerea conținutului cărților în baza cărora să putem căuta recomandări.

Alexandru: Ideea inițială aparține de fapt soției lui Iulian. Ea este o mare amatoare de cărți. În plus, cum a menționat și Iulian, ideea a fost validată de Iulian în cadrul Startup Weekend Prague, unde a luat premiul mare. Cam așa a început startupul nostru.

După program am încercat să cercetăm posibilitatea unui pivot în direcția B2B, dar am eșuat. Acum am luat o pauză, între timp eu m-am angajat, iar Iulian cu Eugeniu dezvoltă GAUS în cadrul Startup Wise Guys. Dar sperăm curând să vă putem spune mai multe despre planurile noastre ambițioase.

Dacă aș fi să menționez un lucru pe care l-am învățat la Founder Institute Chișinău acesta ar fi…

Iulian: Fiind o persoană cu profil tehnic, un sfat developerilor care vor să participe în program este: într-un startup sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a scrie măcar o linie de cod. Fiți gata de asta.

Alexandru: Aș încuraja pe oricine interesat să-și înceapă o afacere să aplice la Founder Institute. Este o experiență unică. În special, s-a memorat viteza cu care era necesar să ne mișcăm în cadrul programului.

Readucem aminte că BookVoyager este startupul câştigător al ediţiei curente, iar fondatorii acestuia, Iulian Gulea și Alexandru Burlacu vor vizita în curând Silicon Valley pentru a continua dezvoltarea afacerii inițiate, pentru a căuta investitori și pentru a se conecta la comunitatea startupurilor tehnologice din Statele Unite ale Americii.

Graţie programului Founder Institute, la nivel global participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. Founder Institute are acces la o rețea globală de aproximativ 4 400 de mentori, cum ar fi – fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum – Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții. 

În Republica Moldova programul Founder Institute Chișinău a fost susținut de către partenerul general Dreamups – Orange Moldova, implementat cu susținerea financiară a proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) și Guvernul Suediei.