Noi știm cât este de important ca oportunitățile potrivite să ajungă la oamenii potriviți. Și mai știm cât este de complicat pentru tinerii cu idei de afaceri să-și dezvolte companii proprii care ar putea fi scalate la nivel global. Tocmai de aceea, am lansat în Republica Moldova cea de-a doua ediție a unui program de accelerare exclusiv, adus din Silicon Valley. Este vorba despre Founder Institute Chișinău.

→ CE ESTE FOUNDER INSTITUTE?

Founder Institute este cel mai mare program de lansare a startupurilor din lume creat în Silicon Valley. Acest program este prezent în peste 100 de orașe și 58 de țări. Graţie  programului, participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. La Chișinău, acest program a fost lansat și implementat cu succes în anul 2016, de către Dreamups Innovation Campus. În prima ediție a programului au participat 26 de tineri, 6 dintre ei fiind desemnați finaliști.

→ CARE SUNT COSTURILE DE PARTICIPARE ÎN PROGRAM?

În Silicon Valley acest program costă 2500$. În Republica Moldova, costurile au fost diminuate semnificativ. Dacă aplici până pe data de 02 aprilie, prețul de participare îl va constitui 250$. După data de 02 aprilie, costul de participare în program va fi de 300$.

→ DE CE SĂ APLIC LA FOUNDER INSTITUTE CHIȘINĂU?

 • Pentru că vei avea șansa să mergi într-o vizită de studiu în Silicon Valley;
 • Pentru că o să poți beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 3000 dolari;
 • Pentru că o să poți identifica dacă ideea ta este viabilă și dacă tu ești pregătit să construiești un startup;
 • Pentru că o să te poți conecta la o rețea de mentori și experți în diverse domenii din toată lumea;
 • Pentru că o să-ți dezvolți abilitățile antreprenoriale și de execuție;
 • Pentru că, astfel, vei putea să faci o diferență între tine și restul lumii.

 

→ CINE POATE APLICA LA FOUNDER INSTITUTE?

În program se poate înscrie oricine este pasionat de construirea unei companii tehnologice, fie că ai o idee sau nu, fie că ești angajat full-time sau ești freelancer, fie că ești bărbat sau femeie, fie că ai experiență în domeniul afaceri sau nu. În program, se plasează accentul în primul rând pe aplicant și mai apoi pe ideea pe care acesta vrea să o dezvolte. În spectrul ideilor de afaceri cu care poți aplica se includ: digital media, software, biotech, cleantech, ecommerce, advertising, consumer electronics și multe altele.

→ CE FAC DACĂ AM UN JOB? TREBUIE SĂ MĂ CONCEDIEZ PENTRU CA SĂ MĂ ÎNSCRIU ÎN PROGRAM?

Pentru a fi parte al programului, nu este necesar să te concediezi. Programul Founder Institute Chisinau este un program part-time care oferă oportunitatea actualilor și potențialilor fondatori să-și lanseze propria companie, participând la sesiuni săptămânale, realizând teme pentru acasă, obținând feedback și sprijin de la fondatori internaționali și locali cu experiență.

→ CE ESTE GRADUATE LIQUIDITY POOL?

Graduate Liquidity Pool permite absolvenților și mentorilor să divizeze capitalul format din companiile dintr-un semestru. Liquidity Pool îl constituie 3.5%, fiind utilizat ulterior la dezvoltarea ecosistemului local.

→ CE O SĂ OBȚIN EU, DACĂ PARTICIP ÎN PROGRAM?

 • O să înveți de la cei mai buni mentori, antreprenori, experți

Pilonul de bază al Founder Institute este rețeaua vastă de mentori. Mentorii locali și internationali cu experiență în antreprenoriat și startupuri te vor ghida pe parcursul a 12 sesiuni săptămânale de instruire. Mentorii asistă participanții în program prin împărtășirea experienței lor, furnizând feedback si critici sincere. Puteți face cunoștință cu mentorii programului Founder Institute Chisinau 2017, AICI.

 • O să faci parte dintr-un program prestigios de dezvoltare a afacerilor globale

Succesul mare al absolvenților acestui program, combinat cu complexitatea programului și credibilitatea mentorilor, transformă etapa de absolvire a Founder Institute Chișinău o realizare prestigioasă. Absolvind programul ai mai mare credibilitatea din partea investitorilor, poți recepționa oferte de parteneriat, găsi mai ușor cofondatori, pentru ca într-un final să-ți construiești o afacere solidă.

→ CÂT DE COMPLICAT ESTE PROGRAMUL?

Cu siguranță, absolvirea Founder Institute este o provocare, din câteva motive:

 1. Aproximativ 30% dintre solicitanți sunt acceptati în program;
 2. Mai puțin de 40% din Fondatorii acceptati reușesc și ajung să absolvească programul;
 3. Programul te ține sub presiune timp de 3 luni, noi numim perioada asta, “Simularea Realității”;
 4. Este un test foarte bun care-ți poate demonstra dacă ești într-adevăr capabil să gestionezi un startup în lumea reală.
 5. De fiecare dată, fondatorii înscriși în program trebuie să atingă noi performanțe, altfel riscă sa fie excluși din program.

Motivele din care unii dintre fondatori nu reușesc să absolvească programul sunt diferite. În schimb, participanții excluși din program au posibilitatea să se înscrie pentru a doua oară într-un următor semestru, atunci când cred că sunt gata să lanseze o afacere.

→ WHAT IS AWESOME ABOUT IT? 

 • Programul este structurat și bine organizat. Este un program de accelerare pe care îl poți aplica pe startupul curent, dar și pentru a testa ideile noi;
 • Cel mai bun startup va fi remunerat pe măsura, va merge în Silicon Valley într-o vizită de studiu pentru a interacționa cu companii de top și investitori;
 • Un alt startup finalist va avea șansa să obțină 3000 dolari finanțare pentru a-și continua dezvoltarea ideii de afaceri;
 • Ai la dispoziție resurse grozave pentru fiecare temă pentru acasă din cadrul programului (discuții înregistrate anterior, lectură, template-uri) din semestrelor Founder Institute din toată lumea.
 • Ai acces la o rețea incredibilă de mentori, pe care o poți accesa chiar din prima zi a programului.
 • Absolvenții după program formează o comunitate puternică de tip peer-suport. Acest lucru este important, mai ales, după absolvirea programului, pentru că așa îți menții motivația și entuziasmul viu. De asemenea, după absolvire, vei fi proprietar la o mica parte din companiile absolvenților 😉

 

→ CUM APLIC? 

Foarte simplu. Procesul de aplicare este compus din două etape. Prima este completare formularului de aplicare, iar cea de-a doua presupune susținerea unui test care îți va testa abilitățile antreprenoriale. Click AICI pentru a completa formularul de aplicare.

*Programul este implementat la Chișinău cu suportul USAID Moldova. Partener General Dreamups: Orange Moldova.